Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwsbrief  nummer 7 van 14 juli 2025

 

Rijksenergieprojecten Terneuzen

Beste inwoner,

De overheid werkt via een groot aantal programma’s en projecten aan de verduurzaming van de Nederlandse energievoorziening. Via deze nieuwsbrief informeren wij u over ontwikkelingen rond de Rijksenergieprojecten in onze gemeente. In nieuwsbrief nummer 7 leest u meer over:

  • het participatietraject om te komen tot een Terneuzens/Sluis' Rijk-Regiopakket;
  • de zienswijzen van de gemeente Terneuzen en Sluis op de onderzoeksopzet verkenning locaties nieuwbouw kerncentrales;
  • publieksbijeenkomst kerncentrales;
  • belangrijke data.

Voor de overige rijksenergieprojecten zijn er op dit moment geen ontwikkelingen te melden. De eerder verschenen nieuwsbrieven leest u terug op onze website www.terneuzen.nl/energietransitie. Of lees meer terug  over VAWOZ op deze RVO-pagina en over 380KV op deze RVO-pagina.

Het projectteam Energietransitie van de gemeenten Terneuzen en Sluis wenst u een fijne zomer.

Terneuzen en Sluis zoeken inwoners voor advies over kerncentrales en hoogspanningslijn

 

De Rijksoverheid heeft grootschalige plannen voor de energietransitie voor Nederland in onze regio. Inwoners van 16 jaar en ouder kunnen in een Adviesgroep Rijk-Regiopakket meedenken over de gevolgen en kansen die deze grootse plannen voor onze regio hebben. Gemeente Terneuzen en Sluis werken samen in de vorming van één Adviesgroep Rijk-Regiopakket.  Deze groep gaat tussen eind augustus en eind december 2025 in vijf bijeenkomsten in gesprek over één centrale vraag: welke maatregelen en investeringen vinden we als regio wenselijk of zelfs noodzakelijk als deze energieprojecten hier in Terneuzen worden gerealiseerd? Daarbij is het belangrijk dat het voorzieningenniveau op peil blijft, zodat het prettig wonen, werken en recreëren is én blijft in onze omgeving. U hoeft geen expert te zijn op het gebied van kerncentrales of energietransitie. Het is vooral belangrijk dat u het leuk vindt om mee te denken over de toekomst van onze regio – en hoe we die samen leefbaar en aantrekkelijk houden.


Meld u voor 27 juli aan voor deze Adviesgroep en denk mee! We hebben al meer dan 300 aanmeldingen ontvangen. Om tot een goede vertegenwoordiging te komen, roepen we met name jongeren (16- 25 jaar) en vrouwen op zich aan te melden.

Uitnodiging deelname Adviesgroep

Vanuit de gemeenten Terneuzen en Sluis wordt één Adviesgroep samengesteld van 45 personen: inwoners, ondernemers, raadsleden, dorpsraadleden en belangenorganisaties. De Adviesgroep neemt geen standpunt in over de wenselijkheid van de energieprojecten of over alternatieve locaties. Hierop hebben we als regio geen invloed. De focus ligt op het werken aan een stevig pakket van maatregelen en investeringen dat de belangen van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in de gemeenten Terneuzen en Sluis zo goed mogelijk dient.

Praktische informatie

De bijeenkomsten vinden plaats op donderdag 21 augustus, maandag 15 september, maandag 20 oktober, maandag 17 november en maandag 15 december. Let wel op; als deelnemer is het de bedoeling  dat u alle bijeenkomsten bijwoont. Als deelnemer ontvangt u per bijgewoonde bijeenkomst een VVV-boncode ter waarde van € 50.

Wat levert deelname op?

Het eindresultaat is een adviesrapport: het Terneuzens/Sluis Rijk-Regiopakket. De gemeenteraden van beide gemeenten beslissen of zij instemmen met dit adviesrapport. Bij akkoord vormt dat dan onze bijdrage aan het Zeeuwse Rijk-Regiopakket. Het Zeeuwse pakket wordt samengesteld door de gemeenten Borsele, Sluis, Terneuzen en Vlissingen en de provincie. Dit advies bieden we komend voorjaar aan aan de minister.

Selectie

Bij meer aanmeldingen dan beschikbare plaatsen, wordt er geloot. Hierbij letten we erop dat de groep divers en evenwichtig wordt samengesteld. Deelnemers horen uiterlijk vrijdag 8 augustus of zij zijn geselecteerd.

 

Reactie op onderzoeksopzet verkenning locaties nieuwbouw kerncentrales

Op 16 mei publiceerde het ministerie van Klimaat en Groene Groei de onderzoeksopzet (de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau of cNRD) voor de verkenning naar een mogelijke locatie voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales. Iedereen kon hier tot 27 juni op reageren, bijvoorbeeld tijdens een inloopbijeenkomst. De gemeenten Terneuzen en Sluis dienden een inspraakreactie in op deze cNRD.

Reactie gemeente Terneuzen

Wethouder van de Voorde (transities klimaat en duurzaamheid): “We benadrukken het belang van transparant onderzoek en van voldoende tussentijdse informatie richting alle betrokkenen over de voortgang, mogelijke impact en randvoorwaarden van (de bouw van) eventuele kerncentrales. De geschiktheid van het gebied Mosselbanken/Paulinapolder is nog niet definitief vastgesteld. We wachten de verdere onderzoeken af.” Lees hier de beknopte en de volledige reactie van Terneuzen.

Reactie gemeente Sluis

“Het gebied Mosselbanken/Paulinapolder ligt dicht op de gemeentegrens van Sluis. Dat maakt dat wij het proces nauwlettend volgen en samenwerken met de gemeente Terneuzen”, zegt wethouder Van Oostenbrugge (ruimtelijke ordening) van Sluis. “De belangen van onze inwoners en een leefbare, duurzame en veilige omgeving stellen we daarbij voorop. De uitkomsten en consequenties van de onderzoeksresultaten moeten dan ook zo volledig mogelijk en transparant zijn.  Het Rijk vroegen we ook om, als initiatiefnemer, tijdige en heldere communicatie richting inwoners en belanghebbenden”.  Lees de volledige reactie van Sluis.

Reactie Dorpsraad Biervliet en anderen, zie elders op de pagina  

 

 
 
 

Publieksbijeenkomst kerncentrales

Op 12 juni organiseerde de provincie Zeeland een brede publiekbijeenkomst over kernenergie en de eventuele komst van nieuwe kerncentrales. Op verzoek van de gemeenteraad van Terneuzen organiseren we in het najaar eenzelfde soort bijeenkomst in Zeeuws-Vlaanderen. Nadere informatie hierover, zoals datum en plaats, volgt.

Tijdens de avond in Middelburg werd aandacht besteed aan de impact van nieuwe kerncentrales op de regio, aan de redenen waarom er nieuwe kerncentrales komen en wat de volgende stappen zijn. U kunt deze bijeenkomst terugkijken op de website van de Provincie Zeeland (onder het kopje Communicatie). 
 

Belangrijke data juli / augustus 2025

27 juli  Sluitingsdatum aanmelden voor de Adviesgroep Rijk-Regiopakket, via deze link.

8 augustus Bekendmaking van de leden van de Adviesgroep Rijk-

 
 
 

 

 

21 augustus Eerste bijeenkomst van de Adviesgroep Rijk-Regiopakket. 

Tot slot. 

Meer weten over de nationale energietransitieprojecten in onze gemeente? Bezoek onze website: www.terneuzen.nl/energietransitie.  Voor vragen mailt u naar: energie@terneuzen.nl.

 
 
 

     

     

    Zienswijze: ”Een polder te ver…”.

    over de plaatsing van een 380 kV krachtstation

    Beste inwoners Biervliet, Driewegen e.o., 

    Gisteren heeft de werkgroep Energie de beschreven ‘Zienswijze’ gepresenteerd over de plaatsing van een krachtstation. We hebben het als Dorpsraad doorgenomen en vonden het:  gedegen,  objectief, goed onderbouwd en meedenkend in oplossingen voor ontwikkelingen naar de toekomst. 
    Met 4 van de 5 Dorpsraad stemmen is besloten de ‘Zienswijze’ met de titel ‘Een polder te ver….’  in te sturen naar Ministerie van Klimaat. 
    De eindconclusie staat hieronder. 

    Eindconclusie en voorkeur

    Behoed West Zeeuws-Vlaanderen van industrialisatie ten behoeve van natuur, cultuur en het behoud van de belangrijkste economische pijlers: landbouw, recreatie en toerisme. De Dorpsraad Biervliet geeft de voorkeur aan de locaties 5, 6 of 9, respectievelijk “Kopje van Kanada”, N252 of Oude Zevenaarpolder gelegen in de gemeente Terneuzen, voor de bouw van een nieuwe 380kV hoogspanningsverbinding en een nieuw te bouwen 380/150 kV hoogspanningsstation, in plaats van de Paulinapolder (locatie 1) en de Mosselbanken (locatie 2). Op basis van onze zienswijze verzoeken wij u een weloverwogen locatiekeuze te maken en rekening te houden met onze bezwaren op de komst van een 380kV hoogspanningsverbinding en een nieuw te bouwen 380/150 kV hoogspanningsstation in de Paulinapolder en/of de Mosselbanken. 

    Klik HIER voor de ingediende zienswijze.

     

    Programma Verkenning Aanlanding Wind op Zee (VAWOZ)

    Rijksproject

    In het Klimaatakkoord is afgesproken om de Nederlandse energievoorziening te verduurzamen. Dit vermindert de CO2-uitstoot en gaat klimaatverandering tegen. Windenergie op zee speelt hierbij een grote rol. Tot aan 2030 wordt circa 21 gigawatt (GW) aan windenergie op zee gerealiseerd. Dit is ongeveer 75 procent van het huidige elektriciteitsverbruik van ons land. Het Rijk wil tussen 2031 en 2040 29 GW extra windenergie op zee realiseren, als tussendoel naar een totaal van circa 70 GW in 2050. De op de Noordzee opgewekte energie komen in de vorm van elektriciteit en waterstof via stroomkabels en waterstofleidingen aan land. Deze kabels en leidingen sluiten daar aan op het landelijke elektriciteitsnet en het toekomstige waterstofnetwerk. Het Programma Verbindingen Aanlanding Wind Op Zee (VAWOZ) 2031 2040 is een programma van het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) en onderzoekt waar en hoe we dit tussen 2031 en 2040 het beste kunnen doen voor ongeveer 29 gigawatt aan windenergie. Het Programma VAWOZ is gestart in maart 2023 en eindigt in 2025 met een advies aan de ministerraad over de meest kansrijke en gewenste routes en aanlandlocaties.

    Actuele informatie

    Actuele informatie over dit programma en over uw inspraakmogelijkheden leest u op de website van de Rijksoverheid. U leest hier hoe het Rijk de omgeving (regio Zeeland) wil betrekken bij de uitvoering van het programma VAWOZ.

    KIjk hier voor meer informatie over de inhoud van het programma VAWOZ

    Meer weten?

    Meer weten over Wind op Zee? Kijk dan hier.

    Zienswijze Stichting Dorpsraad Biervliet mbt bouw 2 kerncentrales te Biervliet

    Klik hierboven op de titel voor pdf document

    Vandaag, 26 juni, heeft de Dorpsraad namens ons dorp de Zienswijze ingediend. De plannen van het Ministerie voor Klimaat en Groene Groei hebben bij veel inwoners vragen en zorgen opgeroepen. Begrijpelijk, want deze plannen hebben grote invloed op het dagelijks leven in Biervliet, nu en in de toekomst.

    De onderwerpen zijn complex en vragen om kennis die niet iedereen zomaar paraat heeft. Daarom zijn we als Dorpsraad bijzonder dankbaar voor de inzet van vijf betrokken dorpsgenoten die hun tijd en expertise hebben gedeeld. Hun bijdrage laat zien hoe waardevol het is als we samen verantwoordelijkheid nemen en onze stem laten horen.

    Met deze Zienswijze maken we duidelijk dat betrokkenheid en samenwerking in Biervliet niet alleen onze leefomgeving beschermen, maar ook de kracht van ons dorp versterken.

    foto Conny de Visser en Maaike Boerjan. 

    Zienswijze Zeeuwse milieu federatie

    Veeg of raak de tekst hierboven aan en een PDF versie verschijnt.

    De bouw van twee kerncentrales is een megaproject dat naar verwachting 10 tot 15 jaar zal duren en de inzet vereist van duizenden arbeidskrachten, grotendeels van buiten de regio. Dit roept bij ZMf ernstige zorgen op over de ruimtelijke en maatschappelijke impact van deze langdurige bouwfase.

    Woningbouw in ZeeuwsVlaanderen irt mogelijke komst van twee kerncentrale kerncentrales.

    Ontwikkeling in de woningbouw en economische groei. 
    Als het gaat om de huizenmarkt in Zeeland, dan laten analyses van ABF research zien dat de provincie momenteel een tekort heeft van 3.000 woningen (cijfers over 2024). Dit drukt zich uit in een woningtekortpercentage van 1,6 procent. Ondanks dit tekort is Zeeland de enige provincie die voldoet aan de ambitie van het Rijk om het woningtekort in Nederland terug te brengen naar twee procent in 2030.
    Het Rijk stelt dat een tekort van twee procent passend is bij een ‘gezonde’ woningmarkt (niet alle woningzoekenden zullen direct een woning vinden en zij zullen enige tijd moeten zoeken en wachten op een geschikte woning). ABF verwacht dat tot 2030 ongeveer 9.400 woningen moeten worden bijgebouwd in Zeeland om aan de woningbehoefte te voldoen en onder de norm van twee procent te blijven.
    De Provincie en gemeenten in Zeeland sloten vorig jaar de Zeeuwse Woondeal (2023), aanvullend op de prognoses van ABF. De Zeeuwse partijen verwachten in de toekomst meer huishoudens dan het Rijk en stellen daarom de ambitie om van 2022 tot 2030 16.500 nieuwe woningen te bouwen. Hiervan moeten 13.720 betaalbaar zijn, waaronder sociale huurwoningen, betaalbare koopwoningen tot de NHG-grens en flexwoningen.

    Gevolgen voor Zeeland
    Als het gaat om de mogelijke komst van twee nieuwe kerncentrales, dan is een aantal directe gevolgen te verwachten. Deze directe gevolgen zijn:
    • De komst van nieuwkomers vergroot het inwoneraantal in Zeeland en verandert de samenstelling van de bevolking. Het aantal hangt af van afspraken met de bouwer en het lokaal gevoerde beleid. Uit ervaring blijkt dat 64 procent uit nieuwkomers bestaat hetgeen ongeveer neerkomt op 5.000 mensen tijdens de piekfase van de bouw.
    • De vraag naar woningen in Zeeland zal stijgen, met een tijdelijke behoefte aan huurwoningen en verblijfsaccommodaties tijdens de bouw, en een toename van de vraag naar koopwoningen in de exploitatiefase. De druk op de woningmarkt verminderd door campussen voor bouwpersoneel (twee op de drie nieuwkomers wonen op een campus).
    • Het verkeer rond de bouwlocatie zal toenemen door de komst van nieuwe werknemers. De toename hangt af van lokale keuzes en afspraken met de bouwer. Dit kan beperkt worden door P&R-terreinen, bussen en campussen naast de bouwlocatie.
    • In het algemeen zullen de sociale gevolgen van de bouw van de kerncentrales groter zijn dan die van de exploitatie, doordat veel nieuwkomers tijdens de bouw tijdelijk in de regio blijven, wat de sociale impact vergroot. In de exploitatiefase vestigen nieuwe werknemers zich langer of permanent.

    Gevolgen voor de directie omgeving bijvoorbeeld omgeving Biervliet. 
    Wonen

    • Het bouwproject kan zorgen voor langere reistijden (door meer verkeersdrukte) en voor verlies van landelijke kenmerken waardoor de woonbeleving van inwoners in de regio kan verslechteren.
    • Meer nieuwe inwoners in de regio kan helpen om voorzieningen in kleine dorpen te behouden cq op nieuw te introduceren. 
    • Na de bouw van de kerncentrales kan een ‘boom and bust’-scenario ontstaan op de woningmarkt, waarbij tijdelijk personeel vertrekt, wat leegstand, verlies van voorzieningen en dalende huizenprijzen tot gevolg kan hebben.
    • Investeringen in de infrastructuur kunnen de regio beter bereikbaar maken en Zeeland /ZeeuwsVlaanderen mogelijk aantrekkelijker maken voor wonen en werken.
    Samenleving
    • De komst van veel nieuwkomers kan de sociale cohesie in kleine dorpen onder druk zetten, door verdringing op de woningmarkt en culturele botsingen tussen de autochtone bevolking en de nieuwkomers. 
    • Na de bouw kan de sociale cohesie verbeteren, vooral wanneer nieuwkomers zich permanent vestigen en het lokale leven stabiliseert.
    Veiligheid
    • De komst van nieuwkomers kan leiden tot meer (kleine) delicten en drukte op de weg, wat de feitelijke veiligheid kan beïnvloeden, en mogelijk ook gevoelens van onveiligheid vergroot.
    Gezondheid
    • De toenemende vraag naar zorg kan leiden tot een daling in de zorgkwaliteit, door een tekort aan zorgprofessionals, langere wachttijden en vertraagde ambulances.
    • Meer verkeer vergroot het risico op verkeersletsel en kan de gezondheid van bewoners langs drukke wegen schaden.

    Verwachtingen over de effecten en impact voor Zeeland

    Milieu
    Door de werkzaamheden kan de uitstoot van broeikasgassen en fijnstof toenemen. Tijdens de bouw wordt ook grondwater aan de bodem onttrokken wat (tijdelijke) gevolgen kan hebben voor de grondwaterstand en de mate van verzilting. Verder bestaat de zorg dat groene elementen uit het landschap verdwijnen met mogelijke negatieve gevolgen voor de biodiversiteit.
    Wonen
    . De tevredenheid met de woonomgeving kan rondom de beoogde locatie dalen door . ervaren lawaai, stof, verkeersdrukte en verstoring van het landschap. Wel moet hier worden opgemerkt dat het maximale geluid dat is toegestaan bij een bouw aan wettelijke eisen gebonden is.
    • De activiteiten tijdens de bouw kunnen leiden tot trillingen en daarmee tot schade aan bestaande gebouwen en infrastructuur.
    • Na de bouw kan het woongenot mogelijk weer herstellen, mits er wordt geïnvesteerd in bijvoorbeeld blijvende infrastructurele verbeteringen en groenvoorzieningen.
    Gezondheid
    • De bouw kan negatieve gezondheidseffecten hebben door ervaren hinder, overlast en mogelijke schadelijke emissies naar water, lucht en bodem.
    Veiligheid
    • Het gevoel van onveiligheid kan toenemen door de zorgen die er zijn over de aanwezigheid van kerncentrales in een risicovol gebied met onder andere bedrijven die aardolie verwerken en vloeibare gassen opslaan. Dit gevoel wordt versterkt door de verwachte toename van verkeersbewegingen, die de kans op ongevallen vergroten.

    uit: "Lusten en Lasten in balans. ....".

    Om de Borselse voorwaarden, de voorwaarden van de provincie en de mogelijke kansen voor meerwaarde verder aan te vullen en aan te scherpen, hebben de gemeente Borsele en de Provincie Zeeland aan HZ | University of Applied Sciences en aan Lysias Advies de opdracht verstrekt om een impactonderzoek uit te voeren. Het doel van dit onderzoek is om een reële inschatting te maken van de impact die de bouw van nieuwe kerncentrales in Borssele met zich meebrengt. Daarbij gaat het om de impact van de bouw en exploitatie van twee nieuwe kerncentrales op de inwoners in de directe omgeving van de centrales, inwoners in het overige deel van Zeeland en andere betrokkenen in de regio.